Laurens ten Kate komt na zijn De vreemde vrijheid (2026) met een nieuw boek, waarin hij vanuit vrijzinnig perspectief onze huidige wereld doordenkt als een wereld van vreemdelingen: Wereldtijd: Essay over de vraag van de vreemdeling.
In april 2025 komt het uit bij Uitgeverij Boom in Amsterdam. En op vrijdag 9 mei 2025 wordt Wereldtijd gelanceerd en bediscussieerd tijdens een conferentie op de Universiteit voor Humanistiek. Nadere informatie over het programma en aanmelding volgt spoedig!
Lees en download Booms voorjaarscatalogus Geschiedenis en Filosofie hier. Of blader erin online: Voorjaarsaanbieding 2025 Boom. Je vindt Wereldtijd op pagina 45.
Over de inhoud
Ieder verlangt naar verbondenheid: je hoort bij je familie, gemeenschap, volk of natie. Maar er is dan ook altijd iemand die er niet bij hoort: de vreemdeling? Is dit schema van us and them vandaag de dag nog wel houdbaar? Dat is de vraag die Laurens ten Kate in Wereldtijd opwerpt. Hij laat zien dat de balans tussen het vertrouwde en het vreemde in onze tijd steeds meer onder druk komt te staan, maar dat de verstoring van die balans ook oude wortels heeft, die ons duizenden jaren terugvoeren in de tijd.
Hoe ziet een wereld eruit waarin de vreemdeling niet langer een uitzondering is, maar de regel? Een wereld waarin we allemaal vreemdelingen zijn geworden, voor elkaar en voor onszelf? En moeten we zo’n wereld toejuichen of bestrijden? Maar hebben we de luxe van een dergelijke keuze? Nee, stelt Ten Kate:de vreemdeling laat zich niet wegsturen en blijft ons een vraag stellen: ga met mij een band aan, ook al hebben we helemaal geen band.
In dit essay worden de mogelijkheden van zo’n ‘band zonder band’ filosofisch, historisch en beeldend verkend: in dialoog met denkers als Augustinus, Arendt en Derrida, en met kunstenaars: van Giotto di Bondone via Paul Signac naar Jim Jarmusch, Marina Abramovich en Hans van Maanen.
Geef een reactie