‘De vreemde vrijheid’ van Laurens ten Kate in het Engels vertaald
Laurens ten Kate’s boek en oratie uit 2016, De vreemde vrijheid, is in een Engelse vertaling verschenen.
Dat is internationale wetenschappelijke erkenning voor het onderzoek vanuit onze bijzondere leerstoel naar nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in onze tijd!
Het fraaie theologische blad Limina publiceerde de tekst in november 2019 onder de titel: Strange Freedom: Liberal Religion and the Play of Imaginaries. Het gaat over de grote rol die verbeelding speelt in een tijd van zinzoekers: beelden worden werelden die mensen creëren en waarin ze tijdelijk een thuis vinden. Maar deze beeldruimtes zijn ook strijdperken waarin mensen vreemden voor anderen en voor zichzelf worden.

Herdenken is een confrontatie met het heden
Laurens ten Kate’s nieuwe artikel, geschreven ter gelegenheid van 4 en 5 mei 2020: ‘Herdenken is een confrontatie met het heden’. Het verscheen op de website Nieuwwij.nl. Ten Kate stelt dat de corona-crisis ons uitdaagt om heel anders over vrijheid te denken. Hij gaat ook in op Arnon Grunberg’s 4 mei-lezing in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waarin hij oproept om herdenking te zien als zelfonderzoek voor ons allen, en niet alleen maar als een mooi ritueel.
Artikel ‘Dilemma van vrijheid en verbondenheid in onze tijd’

Samen met René ten Bos, voormalig ‘filosoof des vaderlands’, schreef Laurens ten Kate een artikel over het dilemma van vrijheid en verbondenheid in onze tijd. Ze leggen onverwachte verbanden, want ze vergelijken de ‘heilige geest’ van Pinksteren met de ‘vrije geest’ van de filosoof Friedrich Nietzsche. Ze gaan in debat met Thierry Baudet, maar laten ook zien dat Baudet’s kiezers veel belangrijker zijn dan de populistische leider.
Nieuw boek ‘Is vrijheid altijd blijheid?’
De lezingen, gesprekken en performances tijdens onze Diners pensants ‘Vrijheid onder druk’ werden gebundeld in het boek Is vrijheid altijd blijheid?. Het is op 30 april 2019 bij Uitgeverij Kok Kairos verschenen. Kijk ook naar het filmpje met dezelfde titel!
Lees ook het artikel over de presentatie van het boek ‘Is vrijheid altijd blijheid?’
Waardenwerk
Het tijdschrift Waardenwerk is het vakblad van de Nederlandse humanistiek. Het brengt wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijk en politiek debat bij elkaar, en richt zich op een rechtvaardiger en duurzamer wereldsamenleving. Laurens ten Kate schreef er een stuk in over het vernieuwende denken over religie van de Franse filosoof Jean-Luc Nancy.
Zie http://swptijdschriften.nl/Magazine/ArticleList/213?magazineId=2

Franse filosoof Jean-Luc Nancy
Ten Kate laat zien dat religie en secularisering niet simpelweg elkaars tegengestelde zijn, juist niet in onze tijd. Maar om dat te begrijpen, moeten we ver teruggaan in de cultuurgeschiedenis, naar de zogenaamde ‘axiale tijd’. Hij interpreteert Nancy’s werk als een belangrijke bijdrage aan het vrijzinnig-humanistische gedachtegoed. In een vervolgartikel gaat Ten Kate dieper in op een nieuwe, vrijzinnige manier om over God te spreken, en God te verbeelden: ‘De voorbijgaande God’. Zie http://swptijdschriften.nl/Magazine/ArticleList/228?magazineId=2
25 Eeuwen Theologie
In mei 2017 verscheen het handboek ’25 Eeuwen Theologie’. Teksten en toelichtingen bij Uitgeverij Boom. Laurens ten Kate maakte en redigeerde het samen met Marcel Poorthuis. Er doen zo’n dertig auteurs aan mee. Het boek is een compositie van honderd korte portretten van denkers over religie en humanisme, God en mens, van Mozes tot Moltmann. Het presenteert een vrijzinnige en soms gewaagde visie op de geschiedenis van jodendom, christendom en islam. Op 21 juni 2017 was er een uitverkochte presentatie op de Tilburg School of Theology:
- Op 21 juni 2017 was er een uitverkochte presentatie op de Tilburg School of Theology.
- Taede Smedes schreef er een uitgebreide recensie over.
- Op het webforum Nieuwwij.nl en in het Friesch Dagblad verschenen interviews met de redacteurs:
- Recensie theologie deel 1
- Recensie theologie deel 2
