Op vrijdagavond 11 november 2022 organiseerden we in de Zin-Inn van de Doopsgezinde Gemeente te Aalsmeer een diner pensant ‘Verbondenheid onder druk’. Laurens ten Kate ging in discussie met gastsprekers Rachelle van Andel en Enis Odaci… en uiteraard met alle deelnemers. Odaci daagde de aanwezigen uit om na te denken over de invloed van taal op verbondenheid, en te bespreken of zij het eens dan wel oneens zijn met deze stelling:
Wanneer we onze taal veronachtzamen en uithollen, valt de samenleving uit elkaar en is geen enkele vrijheid meer een gegeven.
Rachelle van Andel bracht in dat verbondenheid niet alleen met activistische vrijheid kan worden verdedigd. Verbinding komt ook tot stand in het geduld van de politieman die voorzichtig de op de snelweg vastgelijmde hand van een klimaatactivist los kwast.
Haar stelling was:
Daadwerkelijke vrijheid vraagt om het oefenen van inactiviteit.
De muziek werd verzorgd door pianist Jan-Marten de Vries en saxofoniste Naomi Perquin.
Kijk hier voor mee informatie op de site van de Aalsmeerse Zinn-Inn.
Over het thema
Is vrijheid het tegenovergestelde van verbondenheid? Na onze serie diners pensants ‘Vrijheid onder druk’ richten we onze aandacht vanaf het najaar van 2022 op die andere vraag: wat delen we? Horen we ergens bij? En waar horen we dan bij? Bij een gemeenschap? Een volk? Een religieuze traditie? Je werk en collega’s? Je volgers op sociale media?
Verbondenheid is bepaald geen vanzelfsprekendheid in onze tijd. Een mondiale pandemie en de crisis die eruit voortvloeit, zorgen ervoor dat sommige vrijheden ons ontnomen worden, en dat we meer afhankelijk van elkaar worden. Maar dat leidt niet zomaar tot meer verbondenheid… Het leidt tot verschillen tussen groepen mensen in de samenleving en felle discussies over en weer. Hoe geven wij vorm aan nieuwe verbondenheid, en hoe zou die zich verhouden tot ons vrijheidsverlangen? Bestaat er een vrijheid in verbondenheid?
Laurens ten Kate schreef er vóór en tijdens de coronacrisis blogs en artikelen over. Op deze site: ‘Kan vrijheid ons vergiftigen?’ en ‘Onze mental lockdown’. Maar ook op Nieuwwij.nl: één samen met René ten Bos: De geest van de vrijheid en de geest van Nietzsche – Over oikofobie en oikofilie, en het andere artikel ter gelegenheid van 4 mei 2020: Herdenken is een confrontatie met het heden.
Lees meer over de nieuwe reeks diners pensants!
Over de gasten
Rachelle van Andel is predikant van Vrijburg Amsterdam namens de VVP met speciale aandacht voor jeugd en jongeren. Eerder was Rachelle verbonden aan de Universiteit Maastricht en de TU/Eindhoven, waar ze werkte als studentenpastor en remonstrants innovatiepredikant. Ook werkte ze voor de Graal Nederland waarbij ze zich inzette voor gendergelijkheid, diversiteit en preventie van geweld tegen vrouwen. Rachelle studeerde wijsbegeerte in Antwerpen, humanistiek in Utrecht en remonstrantse theologie en religiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Enis Odaci is hoofd online van het blad Volzin. Hij is spreker en publicist over islam, diversiteit en samenleving. Tevens is hij voorzitter van de humanistische denktank Humanislam. Samen met predikant Herman Koetsveld publiceerde hij twee boeken over de ontmoetingen tussen christendom en islam: De Zeven Zuilen (Berne Media 2016) en Spiegelreis (Kok 2019).
Geef een reactie