De Ierse filosoof Richard Kearney (1954) mag met recht een vernieuwend denker genoemd die een vrijzinnige visie ontwikkelt op de wisselwerking tussen humanisme en religie. Ook in Nederland krijgen zijn vele boeken steeds meer aandacht. De religiewetenschapper Taede Smedes bespreekt in zijn recente boek God, iets of niets? Kearney’s denken uitvoerig.
In zijn toegankelijke teksten spoort Kearney ons aan na te denken over twee thema’s die als een rode draad door zijn werk lopen: wat is de betekenis van beelden en verbeelding in onze cultuur? En hoe kunnen we omgaan met de vreemdeling, met het vreemde?
Op 8 juni 2022 kwam Kearney naar Utrecht voor een seminar en een publiekslezing, met als titel ‘Re-Imagining the Human’. De voertaal was Engels. Het was een inspirerende ontmoeting met Kearney, die zich tijdens het dagseminar een geweldig gesprekspartner toonde voor de zes mensen die een interventie hadden voorbereid: Merel Visse, Hans Alma, Peter Sonderen, Bram van Boxtel, Rick Benjamins en Carlo Leget… en natuurlijk ook voor de overige deelnemers. ’s Avonds was de lezing van Kearney in het Instituto Cervantes aan het Utrechtse Domplein; Enrieke Damen verzorgde een respons. Lees hier verder voor de flyer! De streaming van de avond vindt u hieronder:

Geef een reactie