Op 31 januari organiseerde de SSVG alweer haar derde Diner Pensant van het seizoen 2024-25. Deze keer waren we te gast in de Lokhorstkerk te Leiden. Het thema was zoals steeds: Verbondenheid onder Druk. Het diner pensant vond plaats vanuit de samenwerking met de Leidse Doopsgezinden en Remonstranten.

De sprekers tijdens de avond waren Enis Odaci en Mirella Klomp. Zij bogen het thema samen in de richting van het urgente debat over de onze verbondenheid (of het tekort daaraan…) met de aarde.
Klomp bracht haar huidige onderzoeksprogramma over de betekenissen van ‘Grond’ in, en plaatste dat heel concreet binnen de context van wat we deze avond op ons bord hadden. Weten we eigenlijk wat we eten? Waar ons eten vandaan komt? Hoe het tot stand komt? Kennen we de aarde en wat zij ons allemaal geeft in dit opzicht?
Odaci formuleerde een boeiend statement over de wijze waarop in de drie grote religieuze tradities van het Westen – jodendom, islam, christendom – over de ‘schepping’ wordt gedacht. Wisten we eigenlijk dat in de Koran de schepping van de aarde belangrijker is dan de schepping van de mens?
De muziek werd weer verzorgd door het duo Kyraugu: Juho Myllylä, blokfluiten, en Jan-Marten de Vries, toetsen en bandoneon.

Enis Odaci is hoofd van het blad Volzin. Hij is spreker en publicist over islam, diversiteit en samenleving. Tevens is hij voorzitter van de humanistische denktank Humanislam. Samen met predikant Herman Koetsveld publiceerde hij twee boeken over de ontmoetingen tussen christendom en islam: De Zeven Zuilen (Berne Media 2016) en Spiegelreis (Kok 2019).

Mirella Klomp is theoloog des vaderlands 2024-2025 en hoogleraar Praktische Theologie aan de PthU. Haar onderzoek bevindt zich op de snijvlakken van geleefde religie en de bredere cultuur; momenteel is ze projectleider van Grond, een breed onderzoek naar de betekenis van (landbouw)grond, geloof, God en kerk, en de relatie daartussen.

Mirella Klomp tijdens het diner in Leiden
Geef een reactie