Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed
In de SSVG werken drie stromingen in het Nederlandse religieuze landschap samen: de Remonstrantse en de Doopsgezinde geloofsgemeenschappen, en Vrijzinnigen Nederland.
De SSVG wil een verbindende rol spelen tussen alle vrijzinnige groepen, en streeft naar samenwerking met alle vrijzinnigen in Nederland.
Wat is de missie van de SSVG?
We willen de ingewikkelde relatie tussen religie en de postseculiere samenleving onderzoeken maar ook verlevendigen in nieuwe woorden, beelden en praktijken. Het vrijzinnige gedachtegoed heeft daarbij vanaf het begin van de moderne tijd tot in de 21ste eeuw een pioniersrol vervuld, dikwijls in verbinding met de humanistische bewegingen. Het christendom is een erfenis die nog steeds een stempel drukt op onze cultuur; we willen deze erfenis serieus nemen, met al haar verhalen, beelden, rituelen en waarden, met al haar tegenstrijdigheden. We willen het christendom kritisch vertalen naar onze humanistische 21ste eeuw.
Vrijzinnigheid en humanisme in onze tijd zijn:
- een gerichtheid op de mens en diens creativiteit en verantwoordelijkheid
- een voorkeur voor horizontale transcendentie: niet naar boven kijken, maar om je heen…
- een opvatting van religie voorbij dogma’s en universele claims
- de wisselwerking tussen levensbeschouwelijke tradities, en kunst en literatuur.
Daarom keren we ons tegen conservatieve christenen die de erfenis willen vrijwaren van alles wat vreemd en nieuw is: zie bijvoorbeeld onze blogs tegen de Nashville-verklaring.
Vrijheid, zin zoeken, verbeelding
Het vrijzinnig gedachtegoed stelt de grote thema’s vrijheid, zin zoeken en verbeelding centraal.
Hoe vrij zijn we? Wat is vrijheid eigenlijk?
Waarom ligt de zin van het bestaan niet meer vast? Waarom moeten we die zelf zoeken?
Wat is de kracht van beelden bij dat zin zoeken, in een cultuur die steeds meer van beelden afhankelijk is?
We streven ernaar deze thema’s in de maatschappelijke discussie in te brengen, maar om dat te kunnen doen moet er hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek verricht worden. Vrijheid, zin zoeken en verbeelding zijn niet alleen maatschappelijk urgente kwesties, ze komen ook telkens terug in het werk van bijvoorbeeld filosofen, historici, sociaalwetenschappers, literatuurwetenschappers en theologen.
Daarom heeft de SSVG in 2014 het Vrijzinnig Universitair Netwerk opgericht. En daarom heeft de SSVG in 2015 zelf een bijzondere leerstoel gevestigd, aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. De leerstoel wordt bekleed door Laurens ten Kate. Voor een mooi beeld van deze universiteit, zie haar Open Dag op 3 april 2020, het proefcollege van Laurens ten Kate tijdens die dag, en de recente opening opening van het academisch jaar 2021.
Versnelling, levensloop en ouder worden
De moderne samenleving is een samenleving van zinzoekers. De vaste verbanden vervagen, de gemeenschap waarin je vanzelfsprekend was opgenomen verdwijnt en de levensbeschouwelijke traditie waarin je was ingebed, verdampt. Dat betekent ook dat de samenleving als maar sneller wordt. Ontzuiling en individualisering maken de wereld hectischer. Dat is de problematische kant van onze zin zoekende tijd.
Hoe geven mensen vorm en inhoud aan hun levensloop in tijden van versnelling? Hoe kun je op een goede manier ouder worden in een tijd waarin je op je vijfenveertigste al niet meer interessant bent?
De SSVG zet zich ervoor in het probleem van sociale versnelling op de agenda te zetten. Dat doen we door onderzoeksprojecten te ontwikkelen waarin de impact van versnelling op de levensloop in kaart wordt gebracht en geanalyseerd. Een van de inspiratiebronnen is hier het werk van de Duitse socioloog en filosoof Hartmut Rosa.
De SSVG zet zich ervoor in het probleem van sociale versnelling op de agenda te zetten. Dat doen we in samenwerking met de Vrijzinnig Religieuze Stichting Seniorenhuisvesting ‘Zuid-Veluwe’. Deze stichting is al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw pionier in het ontwikkelen van alternatieve woonvormen voor ouderen. Vanaf 2018 initiëren we onderzoeksprojecten waarin de impact van versnelling op de levensloop in kaart wordt gebracht en geanalyseerd. Een van de inspiratiebronnen is hier het werk van de Duitse socioloog en filosoof Hartmut Rosa.
Wie zijn wij?
De SSVG en haar bijzonder hoogleraar Laurens ten Kate hebben vanaf 1 januari 2024 een nieuwe beleidsmedewerker: Bram van Boxtel, promotie-onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek.
Het bestuur van de SSVG bestaat uit:
Janny Bakker
Miekje Hoffscholte-Spoelder
Ineke Jacobsen-Jensen (voorzitter)
Pieter Jöbsis
Henk Stenvers (penningmeester)