Hartmut Rosa is niet alleen een wereldwijd bekende filosoof. Hij is ook eredoctor van de Universiteit voor Humanistiek (UvH), en een van de inspiratoren van het vrijzinnig gedachtegoed. SSVG-onderzoekers, zoals Bram van Boxtel, bestuderen zijn werk over ‘resonantie’ als een nieuwe visie op onze relatie met de wereld. Rosa kwam op donderdag 15 en vrijdag 16 februari naar Utrecht om met studenten, docenten en onderzoekers van de UvH in gesprek te gaan.


Op donderdagavond 15 februari gaf Rosa een publiekslezing aan het Domplein in Utrecht, in het Instituto Cervantes. De nieuwe hoogleraar filosofie aan de UvH, Christoph Henning, leidde de avond.

Rosa formuleerde in een gepassioneerd betoog een opmerkelijke vraag aan de bomvolle zaal…

De wereld kampt met diverse ernstige crises: dictaturen, oorlogen, terreur, klimaatverandering, en een explosie van migratie die met deze crises te maken heeft… En dan is er de haat en de angst, verwekt door deze crises, en het populistische antwoord dat de woede mobiliseert. Kritiek is nodig – bijvoorbeeld op de politici, de vervuilende bedrijven, de mensensmokkelaars, kortom op ‘het’ systeem… Maar zijn kritische analyses genoeg? Hebben we niet juist nu een affirmatieve analyse nodig, die de kleine wonderen, de positieve wendingen, de onverwachte momenten van humanisering in het licht zetten? Rosa citeerde de singer-songwriter Leonard Cohen, en riep op de scheurtjes in ‘het’ systeem van onze donkere wereld niet uit het oog te verliezen: ‘There’s a crack in everything, that’s where the light comes in…‘

Voorafgaand aan de lezing tekende UvH-rector Joke van Saane met Rosa een officiële overeenkomst van samenwerking met Rosa’s universiteit in het Duitse Erfurt, het fameuze Max Weber Instituut. Na afloop waren er levendige gesprekken onder het genot van drankjes en hapjes.

Lees hier meer over de publiekslezing en Rosa’s bezoek aan de UvH.
Geef een reactie