De vrijzinnigheid en de kunsten: een aloude en heel vruchtbare combinatie. Religie heeft niet alleen met de leer, met tekst, wet en moraal te maken, maar ook met verbeelding, expressie en ervaring. In 2016 maakte Laurens ten Kate met beeldend kunstenaars Harry Haarsma en Robert Zandvliet de expositie ‘Van de wereld’. Een grote wand met doeken, en een krant waarin gedacht wordt over beeld en tegelijkertijd het denken verbeeld wordt.
De krant begint zo:
Van de wereld is een onderzoek naar een bijzondere samenhang: het beeld als wereld en de wereld als beeld. Van de wereld. Dat ‘van’ heeft twee betekenissen. De mens is van de wereld, hij behoort haar toe, de wereld gaat hem vooraf. Maar de wereld volgt tegelijkertijd op de mens, ze is zijn schepping. Op die manier zondert de mens zich af van de wereld, gaat buiten haar staan, moet dat wel, want hoe kan hij haar anders maken?
Ik sta buiten de wereld en val met haar samen om in en van haar te leven. Hoe dit toch samen kan gaan, probeert Nietzsche te begrijpen door de wereld een spel te noemen, en de mens een kind. Het spel van de wereld. Het kind bedenkt een spel, en gaat er moeiteloos in op. Het laat zich door zijn spel bedenken. Dat is de dynamiek van de wereld.
Laurens ten Kate vertelt over de expositie in het filmpje ‘Plek van bezinning’.