Verbondenheid is bepaald geen vanzelfsprekendheid in onze tijd. Een mondiale pandemie en de crisis die eruit voortvloeide zorgden ervoor dat sommige vrijheden ons tijdelijk ontnomen werden, en dat we meer afhankelijk van elkaar zijn geworden. Maar dat leidt niet zomaar tot meer verbinding…
Integendeel, het leidt tot verschillen tussen groepen mensen in de samenleving en felle discussies over en weer. Hoe geven wij vorm aan nieuwe verbondenheid, en hoe zou die zich verhouden tot ons vrijheidsverlangen? Bestaat er een vrijheid in verbondenheid? Of is vrijheid het tegenovergestelde van verbondenheid? Wat delen we? Horen we ergens bij? En waar horen we dan bij? Bij een gemeenschap? Een volk? Een religieuze traditie? Je werk en collega’s? Je volgers op sociale media?
Dat zijn de vragen die we bespraken tijdens ons vijfde diner pensant in de serie ‘Verbondenheid onder druk’, toen we te gast waren in de Bilthovense Woudkapel.
Eerder waren we in de Dominicuskerk te Amsterdam, in Aalsmeer, Utrecht en Lunteren.
We praatten aan tafel tijdens voor- en hoofdgerecht over de korte statements van de sprekers (zie hieronder), en rondden de avond plenair af door de uitkomsten van alle tafelgesprekken in het kort op een groot beeldscherm te projecteren.
Laurens ten Kate, bijzonder hoogleraar Vrijzinnige religiositeit en Humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek Utrecht, leidde de avond en verzorgde een eerste statement, nadat gastheer Diederik von Meyenfeldt iedereen welkom had geheten.
De gastsprekers waren:
Tabitha van Krimpen (1998), bedrijfskundige en theoloog. In 2021-2022 was ze de Jonge Theoloog des Vaderlands. Daarmee was ze een jaar lang de ambassadeur van de theologie in Nederland. In juni 2023 verscheen haar eerste boek Bottom-up kerk: zijn waar twintigers zijn (2de druk).
Ward Huetink; hij studeerde rechten en filosofie in Utrecht en Nijmegen. Tegenwoordig werkt hij bij Socires, een onafhankelijke denktank in Den Haag, waar hij als leider van het programma ‘Structuren van Zingeving’ onderzoek doet naar de verbindende werking van nieuw maatschappelijk initiatief.
De muzikale intermezzo’s werden verzorgd door een bijzonder duo: Ensemble Kyráugu, bestaande uit Jan Marten de Vries (reisharmonium en concertina) en Juho Myllylä (blokfluiten).
Geef een reactie