In dit artikel willen we de aandacht besteden aan drie ontwikkelingen: het nieuwe boek van Hans Alma, de opening van het centrum voor religieus humanisme te Baarn, en een module over religieus humanisme.
In oktober 2024 kwam het nieuwe boek van Hans Alma uit: ECOspiritualiteit: Over de weg naar planetaire gezondheid. In dit boek belicht ze de existentiële dimensie van onze ecologische crisis; er is meer nodig dan technische interventies en duurzaam gedrag om deze crisis het hoofd te bieden. Ze duidt het probleem veeleer een zingsgevingscrisis, die voortkomt uit een problematische visie op de verhouding tussen mens en haar omgeving. In dit boek formuleert ze een hoopvol alternatief, een ‘spiritualiteit van het (on)mogelijke’, waarin het menselijke verbeeldingsvermogen centraal staat. Op de weg naar planetaire gezondheid staat ze stil bij het belang van hoop, de kwetsbaarheid van het leven en het vermogen om te helen.
Op zondag 17 november, vond de boekpresentatie plaats in het Centrum voor Religieus Humanisme te Baarn, binnen de passende context van de tentoonstelling ‘Connecting Scents’ van Claudia de Vos. Het centrum wil een werkplaats zijn voor ieder die meer wil weten over religieus-humanistische zingeving; het initiatief wordt gedragen door het Apostolisch Genootschap. Met tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten is het centrum nu al een broeiplaats voor vrijzinnigheid. In haar boekpresentatie verwees Hans naar de rol die zintuigen als reukvermogen kunnen spelen in de spirituele transformatie die nodig is voor het herstel van de gezondheid van de aarde, en stond stil bij de bijdrage van haar boek aan de vrijzinnigheid.
Voor meer informatie, zie hier.
Tot slot verzorgde Hans met andere VUN-leden vanaf eind oktober tot begin december 2024-2025, een module over Religieus Humanisme aan de Vrije Universiteit.
De module is allereerst een inleiding in de historische context van (Nederlands) vrijzinnig humanisme, maar biedt daarnaast expliciet aandacht aan hedendaagse vragen over ecologie en migratie. VUN-leden Chris Doude van Troostwijk en Laurens ten Kate verzorgden gastcolleges in de module. Zie hier voor meer informatie.
Geef een reactie