De leden van het VUN geven binnen en buiten de academische wereld veel onderwijs, cursussen, summer schools en lezingen. Zij hebben een selectie van hun aanbod gebundeld in een fraaie brochure: Ik geloof dat ik geloof.
In hun onderwijs belichten zij de vrijzinnige en religieuze stem in de theologie, de religiestudies en de filosofie, maar ook in de praktijk van geloofsgemeenschappen in de 21ste eeuw. Die stem stelt meer vragen dan dat zij antwoorden in petto heeft: wat is de plaats en de rol van religie in de moderne, seculiere tijd?
Elf modules en cursussen worden in de brochure aan de lezer voorgesteld: bijvoorbeeld modules die je als student in je vrije keuzeruimte (bachelor en master) zou kunnen kiezen, maar ook HOVO-cursussen en de jaarlijks Vrijzinnige Lezing.
Je wordt, indien meer informatie gewenst is, telkens doorgeleid naar de websites van de instituten die het desbetreffende onderwijs organiseren. De eerste drie cursussen zijn universitaire modules, dan volgen een oriëntatietraject en seminarietraject in de vrijzinnige theologie en pastoraat, en de laatste zes zijn open lezingen en cursussen voor een breed publiek. Zo opent zich in de volgende bladzijden een spannende waaier van thema’s en benaderingen:
- Religie in de seculiere tijd: hoe verhoudt het humanisme zich tot de aloude religieuze tradities van jodendom, christendom en islam?
- De betekenis van het spel en de spelende mens in het religieus humanisme
- De geschiedenis van de vrijzinnige theologie en haar relatie tot het moderne en postmoderne denken
- Contrastervaringen en kwetsbaarheid vanuit vrijzinnig perspectief bestudeerd en in dialoogtrainingen geactualiseerd
- Kennismaking met theologie en levensbeschouwing in vrijzinnig perspectief
- Een seminarietraject als opleiding tot vrijzinnig voorganger, pastoraal werker of geestelijk verzorger
- Vrijheid, verbeelding en zin zoeken, in gesprek met toonaangevende denkers als Taylor, Kearney, Rosa en Arendt
- Denkers in het grensgebied tussen humanisme en religie die allen experimenteren met een nieuw, vrijzinnig beeld van de naar zichzelf vragende mens
- De geschiedenis en de toekomst van het religieus humanisme
- De kracht van verwondering, praktisch verkend in een ‘verbeeldingscyclus’ en in ‘kijkgesprekken’
- Een kijk op vernieuwende, vrijzinnige theologie uit binnen- en buitenland: de jaarlijkse Vrijzinnige lezing.
Kijk hier voor meer informatie over het Vrijzinnig Universitair Netwerk.
Laat een reactie achter