Als zo’n tien jaar is Laurens ten Kate betrokken bij onderzoek naar West-Afrikaanse migranten en slachtoffers van mensenhandel en hun religieuze bronnen.
Affstudeerprojecten van twee masterstudenten vormden de basis voor De religieuze lacune (2016), geschreven door Ten Kate samen met cultureel-antropoloog Rijk van Dijk. Seculiere Nederlandse hulpverleners, zo bleek uit het onderzoek, weten vaak niet hoe te reageren op de religieuze verhalen en beelden van hun cliënten.
Nu ligt er over deze urgente thematiek een nieuw, veel uitvoeriger rapport, A Question of Faith, geschreven door onderzoeker Noortje Luning in samenwerking met Van Dijk en Ten Kate, in 2021. A Question of Faith is een initiatief van het Centrum tegen Kind- en Mensenhandel, samen met de Universiteit voor Humanistiek, het Afrika Studiecentrum en het Leger des Heils.
Lees meer: Kennis over religie en spiritualiteit essentieel in de omgang met West-Afrikaanse slachtoffers.
Bekijk: A Question of Faith.
Op 18 oktober 2022 werden de auteurs van A Question of Faith uitgenodigd om hun onderzoek te presenteren en te bediscussiëren met politici en beleidsmakers op de Ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken. Plaats van handeling was de lunchlezingruimte van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Onder leiding van Jos Douma hadden onderzoeker Noor Luning, onderzoeksleiders Rijk van Dijk en Laurens ten Kate en CKM-medewerker Sabine Leermaker een inspirerend gesprek met de zaal en met aanwezigen online.
Bekijk de streaming:
Geef een reactie