Laurens ten Kate schreef een nieuwe blog over de heftige discussies in de politiek maar ook in de samenleving over ‘voltooid leven’. Is levensbeëindiging een vanzelfsprekend recht dat we wettelijk moeten regelen? Of spreekt er wanneer het over leven en dood gaat, niets van zelf? Het thema ‘voltooid leven’ heeft veel te maken met het focus-thema van de SSVG en haar bijzondere leerstoel: goed ouder worden in levensloopperspectief.
Laurens ten Kate schreef een serie van drie blogs over de Nashville-verklaring.
- Terug naar Nashville, of hebben we dat gehad?
- Nashville, of het gevaarlijke gepraat over de natuur
- De Bijbel zoekt ruzie met de natuur; Pleidooi voor een vrijzinnige interpretatie van heilige teksten
Hij zet na de eerste heftige discussies in januari 2019 een duurzamer debat in gang. We moeten, stelt hij, het beroep van conservatieve christenen op wat ‘natuurlijk’ zou zijn en wat ‘onnatuurlijk’ scherp tegenspreken. De vrijzinnige religiositeit ziet Ten Kate als een ‘tegennatuurlijk geloof’, gericht op het nieuwe en onverwachte. Dat is ook het pleidooi in zijn boek De vreemde vrijheid.
Zie over de Nashville-verklaring ook het mooie statement ‘Wij geloven in de liefde’, van Wies Houweling (SSVG), Joost Röselaers en Hans Leeflang.
En Chris Doude van Troostwijk, lid van het Vrijzinnig Universitair Netwerk schreef een vlammend stuk waarin hij laat zien hoe de ondertekenaars van de Nashville-verklaring juist een knieval maken voor de tijdgeest van versnelling: de ‘geest der onmiddelijkheid’… Doude van Troostwijk haalt uit: ‘Nashville en Trump liggen samen onder de lakens. De waarheid-ontwrichtende twitteraar en de Waarheid-aanroepende sekspuristen delen hetzelfde bed.’
Blog ‘Heilig is iets anders dan goddelijk’– over het prachtige werk van de Duitse criticus Navid Kermani.
Blog ‘Niets is zo onvrij als de vrije markt’ – over de moeizame toekomst van een neoliberaal Europa.