• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Voormeervrijzinnigheid.nl

Voormeervrijzinnigheid.nl

  • Over ons
    • Wat is de SSVG?
    • Vrijzinnig Universitair Netwerk
  • Wat doen wij?
    • Cursussen
    • Boeken en andere publicaties
    • Conferenties
    • Diners Pensants
    • Expositie
    • In de media
    • Lezingen
    • Onderzoek
    • Interviews
  • Onze bijzondere leerstoel
  • Actueel
    • Nieuws
    • Agenda
    • Blogs en Vlogs
    • Uitgelicht
  • Contact

Vrijheid – Verbeelding – Zin zoeken

De toekomst van het vrijzinnig gedachtengoed
Cursus in vier colleges
Voor iedereen toegankelijk
!

Binnenkort verzorgt Laurens ten Kate een speciale collegereeks over de toekomst van het vrijzinnig gedachtegoed.

Door het coronavirus is de Universiteit voor Humanistiek voor bijeenkomsten gesloten. Daardoor moesten wij helaas deze collegereeks verplaatsen. Op het moment is de situatie nog te onzeker om al nieuwe data vast te stellen. Wij beogen de collegereeks door te laten gaan in het voorjaar van 2021. Locatie en tijdstip blijven gehandhaafd: Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, steeds op vrijdagmiddag van 15.00-17.00 met aansluitend borrel. Heeft u zich al aangemeld? Uw inschrijving houden we tot die tijd gewoon vast.

Toch bleef het in 2020 niet helemaal stil van onze kant… Laurens ten Kate gaf op 5 juni 2020 om 15.00 uur door middel van een korte videobijeenkomst alvast een mini-college – om in de sfeer te komen, met elkaar kennis te maken en elkaar een goede zomer te wensen, ondanks de moeilijke tijden waarin we verkeren.
Het ging over de filosoof Charles Taylor en diens boeiende ideeën over hoe het zit met de plaats van religie in onze geseculariseerde wereld.
Er is een film van het college gemaakt
!

Op 11 september 2021 volgde een tweede online college, over de filosoof Richard Kearney en zijn ideeën over religie en verbeelding. Richard Kearney zal in het voorjaar van 2021 te gast zijn op de Universiteit voor Humanistiek Utrecht!

Kijk hier het filmpje van het college op 11 september!

Op 11 december 2020 volgt nog een derde opwarmcollege, over het werk van de Duitse filosoof Hartmut Rosa.

Wij hopen u te kunnen verwelkomen in het voorjaar van 2021!…


Waarover gaat de cursus?

Laurens ten Kate brengt de drie kernthema’s van zijn onderzoek en onderwijs van de laatste vijf jaar naar buiten in vier colleges: vrijheid, verbeelding, zin zoeken. Hieronder in het programma van de cursus vindt u meer informatie over de inhoud.

Voor wie?
De cursus is bedoeld voor een brede groep geïnteresseerden: iedereen die zich bezighoudt met de spanning tussen religie en secularisering in onze laat-moderne wereld, en die deze spanning in zijn of haar leven en werk tegenkomt.

Speciaal nodigen we voorgangers, pastoraal-werkers en geestelijk verzorgers uit, als ook studenten binnen en buiten de UvH.

De cursus is geaccrediteerd door de SKGV, en professionals die onder dit register vallen kunnen dus studiepunten krijgen in het kader van nascholing.

Waar?
Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29 te Utrecht.

Wanneer?
De colleges vinden plaats op vrijdagmiddagen van 15.00 – 17.00. Koffie en thee worden geserveerd, en na afloop kunnen we napraten bij drankjes en hapjes. De data vindt U hieronder in het programma.

Inschrijven
Toegang is € 20.- per college; indien U voor de gehele reeks inschrijft, is de prijs € 60.- Studenten hebben gratis toegang. U kunt zich hier inschrijven en betalen: https://uvh.paydro.com/vrijheid-verbeelding-zin-zoeken.

Verdiepingstraject
Voor die cursisten die zich verder willen verdiepen in het thema willen we in het najaar van 2020 een verdiepingstraject van vier colleges organiseren, compleet met voorbereidingsopdrachten voor thuis. Deze verdiepingscolleges bestaan voor een belangrijk deel uit het gezamenlijk lezen en becommentariëren van kernteksten. Meer informatie hierover volgt tijdens de cursus in april en mei.

Het verdiepingstraject bouwt voort op de inzichten die de cursisten in de startcursus hebben verkregen, en verplaatst het focus van kennisoverdracht naar gezamenlijk oefenen van vaardigheden aan de hand van close reading en casestudies.

De colleges
In de vier colleges worden actuele kernvragen en -thema’s uit het vrijzinnig gedachtegoed vanuit de filosofie en de theologie behandeld. Daarbij staan in ieder college één of meer belangrijke denkers centraal.

Het zijn interactieve colleges met veel beeld en muziek, en we lezen korte passages die tijdens de les worden uitgedeeld. Er is geen voorbereiding noodzakelijk.

Wat weet u na het volgen van deze cursus?
De cursus verschaft de cursisten in hoe zingeving en spiritualiteit in de huidige tijd worden ervaren en in de praktijk gebracht, en levert instrumenten aan om, aan de hand van het werk van belangrijke, vernieuwende wetenschappers op dit gebied, nieuwe betekenissen van religiositeit en religieus humanisme te ontwikkelen in de eigen werkomgeving.

COLLEGE I: Inleiding

In deze les wordt een introductie gegeven tot de cursus. We behandelen de drie kernthema’s Vrijheid, Verbeelding en Zin zoeken, zoals die ook in Laurens ten Kate’s boek De vreemde vrijheid. Nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de 21ste eeuw (2016) naar voren komen. De vreemde vrijheid. Nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de 21ste eeuw (2016) naar voren komen. We gaan in op het inspirerend werk van de Canadese filosoof Charles Taylor, toonaangevend denker over religie in een ‘seculiere tijd’ en over onze plural belief society.
Lesdoel: u verkrijgt inzicht in de mogelijke samenhang tussen religie en seculariteit aan de hand van de theorievorming rond social imaginaries.


COLLEGE II: Vernieuwing en traditie

In deze les vragen we naar de relatie tussen vrijzinnige vernieuwing van religiositeit en de tradities waarin we desondanks volop staan, met name die van het christendom. Hoe zien vrijzinnige interpretaties van oude woorden, verhalen en ideeën eruit? Hier vertrekken we vanuit het vernieuwende werk van de Ierse literatuurwetenschapper en religiewetenschapper Richard Kearney, tevens een centraal figuur in het onderzoek naar verbeelding.
Lesdoel: u verkrijgt inzicht in de diverse wijzen waarop in de actuele theologie, hermeneutiek en godsdienstfilosofie aloude religieuze tradities worden geherinterpreteerd en geactualiseerd.


COLLEGE III: Levensloop, ouder worden en versnelling

In de eerste twee lessen hebben de cursisten een beeld gekregen van hoe de toekomst van de vrijzinnigheid eruit kan zien, en van welke thema’s en kansen daarbij een rol spelen. In de derde les gaan we dit toepassen op een actuele en urgente problematiek: hoe kunnen mensen anno 2019 vormgeven aan hun levensloop in een cultuur van versnelling? En hoe staat het met de mogelijkheid om goed ouder te worden? Het werk van de Duitse socioloog en filosoof Hartmut Rosa is hier de basis. Het thema sluit aan bij de beide promotie-onderzoeken die door de SSVG aan de UvH gestart zijn.
Lesdoel: u verkrijgt inzicht in de diverse discussies in de filosofie en de sociale wetenschappen over versnelling van de levensloop, alsmede over de problematiek van het ‘goede ouder worden’.


COLLEGE IV: Naar nieuwe vrijzinnige gemeenschappen?

In deze laatste les buigen we ons over de moeilijke maar spannende vragen of, en zo ja hoe er een toekomst is voor religieuze en spirituele gemeenschappen. Het werk van de Franse filosoof en theoloog Jean-Luc Nancy en dat van de Joods-Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt zullen nu het startpunt vormen, met hun aandacht voor thema’s als gemeenschap en gemeenschappelijkheid, en het met elkaar delen van de publieke ruimte. We gaan ook in op de ideeën van de Engelse doopsgezinde theoloog Stuart Murray over een ‘postchristelijke kerk’.
Lesdoel: u verkrijgt inzicht in actuele gemeenschapstheorieën, vanuit de godsdienstwetenschappen, de theologie en de politieke theorie.

Geplaatst op 17 december, 2020
Categorie: Agenda, Uitgelicht

Vorig bericht: « Interview Laurens ten Kate in Vrouwe Fortuna

Lees Interacties

Reacties

  1. Tilly de Groen zegt

    2 februari, 2020 om 10:40 pm

    Lijkt me wel interessant. Ik wil proberen één of meer colleges bij te wonen.

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Primaire Sidebar

Uitgelicht

Vrijheid – Verbeelding – Zin zoeken

Interview Laurens ten Kate in Vrouwe Fortuna

Vaccinatie in tijden van versnelling

Blog Laurens ten Kate: verbindt vrede verschil?

Verbindt vrede verschil?

11 december: Derde opwarmer voor de collegereeks ‘Vrijheid, verbeelding, zin zoeken’

Herdenken is een confrontatie met het heden

Diners pensants ‘Vrijheid onder druk’ krijgen een vervolg

Footer

Agenda Vrijzinnigen Nederland

Agenda

Boeken en andere publicaties

Onderzoek

Contact

Copyright © 2021 · Voormeervrijzinnigheid · Privacybeleid