Is vrijheid het tegenovergestelde van verbondenheid? Na onze serie diners pensants ‘Vrijheid onder druk’ richten we onze aandacht vanaf 2022 op die andere vraag: wat delen we? Horen we ergens bij? En waar horen we dan bij? Bij een gemeenschap? Een volk? Een religieuze traditie? Je werk en collega’s? Je volgers op sociale media?
Verbondenheid is bepaald geen vanzelfsprekendheid in onze tijd. Een mondiale pandemie en de crisis die eruit voortvloeit, zorgt ervoor dat sommige vrijheden ons ontnomen worden, en dat we meer afhankelijk van elkaar worden. Maar dat leidt niet zomaar tot meer verbondenheid… Het leidt tot verschillen tussen groepen mensen in de samenleving en felle discussies over en weer. Hoe geven wij vorm aan nieuwe verbondenheid, en hoe zou die zich verhouden tot ons vrijheidsverlangen? Bestaat er een vrijheid in verbondenheid? Laurens ten Kate schreef er vóór en tijdens de coronacrisis artikelen over op de site Nieuwwij.nl. Eén samen met René ten Bos: De geest van de vrijheid en de geest van Nietzsche – Over oikofobie en oikofilie. En het andere artikel ter gelegenheid van 4 mei 2020: Herdenken is een confrontatie met het heden.
In het voorjaar van 2022 komen we met meer informatie, maar we zijn al begonnen: we stelden mensen bij de ingang van station Utrecht Centraal de vraag ‘Waar hoor jij bij?’ ‘Wil je wel ergens bij horen?’. Kijk hier: https://vimeo.com/555609506.
Geef een antwoord